Möt Ellen Tejle

Ellen Tejle har varit djupt aktiv i mänskliga rättigheter hela sitt liv som bland annat journalist, kulturutövare och krogägare. Hon ligger bakom A-märkning, stämpeln som synliggör ojämlikhet i film och tv-branschen, vilket ledde till att BBC listade henne som en av världens mest inflytelserika kvinnor.

Hon har även blivit nominerad till Raoul Wallenbergpriset för sitt arbete att synliggöra de röster vi vanligtvis inte hör som VD för mediehuset Fanzingo i Alby.

Via Maxim vill Ellen skapa en magisk mötesplats för kultur och demokrati i ett lokalt kulturhus på Östermalm och har som ambition att skapa förutsättningar för dialog som kan medverka till fred och ökad solidaritet, i Sverige och världen.

Varför blev du engagerad och delägare i Maxim?
Jag fick en sån oerhörd abstinens av att se och uppleva mer kultur live efter corona-pandemin och vill bidra till fler möten mellan publik, kultur och samtal. Jag fick då frågan via kulturförvaltningen om jag och mitt team var intresserade av att kliva in som kulturaktör och rädda Maxim och bevara den anrika platsen som kulturscen. Självklart kunde jag inte motstå den utmaningen!

Vad önskar du att Maxim ska bli för plats och fylla för behov?
Jag hoppas Maxim ska bli Stockholmarnas nya folkets hus på Östermalm. Vi kommer bjuda på en överraskande bredd på utbudet där alla kommer hitta något de känner igen och vill se, men också våga sig hit när andra högklassiga akter tar plats, som de kanske inte skulle hittat till annars. Med senaste tekniken, busig konst och ett stort hjärta och ansvarstagande för social och miljö hållbarhet är Maxim hela Stockholms kulturscen. 

Har du något innehåll du drömmer ska få ta plats på Maxim?
FRA satt tidigare i dessa lokaler och kvinnorna 1945 avkodade tyskarnas kommunikation, och sägs medverka till att stoppa andra världskriget. Jag tycker vi ska ha ambition att skapa förutsättningar för dialog som kan medverka till fred och ökad solidaritet, i Sverige och världen. 

Vad hoppas du på för reaktioner från publiken efter deras första besök?
Jag hoppas att publiken ska känna sig hemma, och knockad av helhetsupplevelsen som bidrar till att alla kulturupplevelser i framtiden önskas insupas på Maxim.

Mer om Ellen
Ellen startade sin karriär med att arbeta och utbilda sig till journalist, med ambitionen att förändra världen genom att ge fler röster utrymme i media. 

Därefter arbetade hon i huvudsak med förändringsarbete via kultur, såsom musikfestivalen Urkult, scenkonstnätverket Unga Teaternätet som föreståndare på kulturarenan Bio Rio i Hornstull. 

Under biotiden tog Ellen initiativ och drev igenom en A-märkning av filmer. (En A-märkt film ska klara det så kallade Bechdeltestet som innebär att den innehåller två kvinnliga karaktärer som pratar med varandra – om något annat än män.) Under kampanjen A-märkt skrev hon en debattartikel i The New York Times som uppmärksammades i media över hela världen och som i sin tur ledde till att BBC listade henne som en av världens mest inflytelserika kvinnor 2018. I länder som Brasilien och Kina har hennes initiativ vuxit bortom filmvärlden till att handla om mänskliga rättigheter i stort. 

Samma år medverkade även Ellen i dokumentärfilmen “This Changes Everything” som handlar om sexismen och ojämställdheten i filmens värld och är späckad med Hollywoodstjärnor som Meryl Streep, Cate Blanchett, Natalie Portman, Sharon Stone och Reese Witherspoon.

2017-2023 var Ellen chef över mediehuset Fanzingo där hon bland annat blev nominerad till Raoul Wallenbergpriset 2020 för sitt arbete att synliggöra de vars berättelser och perspektiv som marginaliseras – unga personer i förorten, på landsbygden, nyanlända, personer med erfarenhet av psykisk ohälsa samt personer med erfarenhet av kriminalitet och missbruk.

Sedan 2011 är Ellen även delägare av Bistro Barbro i Hornstull tillsammans med två av Maxims övriga delägare, Andrew Jones och Tim Alton.

 

Initiativtagare A-märkt okt 2013-

Ägare & verksamhetsutvecklare Bistro Barbro AB 2011 –

VD Mediehuset Fanzingo aug 2017 – sept 2023

Föreståndare Bio Rio juni 2008 – april 2016